1980-talet

 
I morse klockan 7 fick Kalle ett roligt samtal av farmor. När Kalle återberättar det till mig och frågar vad farmor menar då hon säger dubbi Nalle så tror jag att jag dog av skratt. Tårarna rann.
 
Hon sa nog Yuppie sa jag.
- ja sa Kalle, det sa hon ja
 
Farmor frågade honom 2 ggr vad han hade för nummer på sin Yuppienalle ??
Till slut frågar Kalle farmor såhär
 
- farmor, menar du mobiltelefon ?
 
Kalle hade aldrig hört ordet och snacka om att vi skratta ihjäl oss.
Jag för att Kalle aldrig hört ordet
och Kalle för att det var ett sånt töntigt ord.
 
HAHAHAHAHAAH
 
Här Kalle ser du en förklaring:
 
 

Yuppie är en sammanskrivning av engelskans young urban professional, som kom att bli ett begrepp under 1980-talet i samband med en föryngring av den brittiska och amerikanska, välbetalda yrkeskåren, framför allt inom finanssektorn. Samtidigt rådde högkonjunktur.

Ordet lånades in till det svenska språket, och kom att utgöra ett förled till ord som yuppienalle, det vill säga mobiltelefon, som på den tiden endast var de välbetalda förunnat. I Sverige var begreppet yuppie ett begrepp som hängde ihop med en viss livsstil. Det handlade om att klä sig på ett speciellt sätt med kläder i strikt kontorsmässig stil, gärna av dyrbara märken. Köra dyra bilar som Porsche (Börsmoppe) och Ferrari exempelvis. Det fanns också tillbehör som var viktiga, till exempel mobiltelefoner (vilket på den tiden fortfarande var ovanligt), bärbara datorer och klockor från Rolex. Vissa restauranger, barer, nattklubbar och liknande inriktade sig just på en kundkrets som tillhörde denna livsstil och blev därför tillhåll för många yuppies. Dessa ställen var ofta dyra. Det var inte ovanligt att vissa satsade på denna livsstil trots att de egentligen inte hade råd med detta. I början av 1990-talet började denna livsstil tonas ner, då en internationell lågkonjunktur utbröt, och det ansågs mer förfinat att visa professionell framgång på ett mindre iögonfallande sätt.

 

   Skönt med morgonskratt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0